Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání hejtmana, armády a starostů okolních obcí

ObrazekV úterý 29.6.2010 se v Hostěrádkách – Rešově na hasičské zbrojnici  sešli starostové obcí kolem sokolnického radaru s hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem a představiteli Armády ČR k diskusi o problematice související se zkušebním provozem tohoto vojenského zařízení.

Jednání o radaru

 

Naše hasička v úterý 29.6.2010 hostila zástupce okolních obcí, představitele armády a hejtmana Jihomoravského kraje k diskusi o problematice radaru. Jednalo se hlavně o výsledcích proběhlích měření na rušení televizního signálu či signálu mobilních operátorů provozem radaru.

 Vyjádření odborníků o škodlivosti radaru

 

Podle Zdeňka Komárka z Ústředního vojenského zdravotního ústavu dopadla měření možných vlivů radaru na zdravotní stav obyvatelstva velmi dobře. „Hodnoty, které jsme na všech označených místech naměřili, se pohybují na menší úrovni než jaké stanoví příslušné nařízení vlády. Není tedy obava, že by mělo toto vyzařování vliv na zdravotní stav občanů,“ řekl Komárek s tím, že armádní ústav bude tato měření opakovat každé dva roky. Informace budou mít k dispozici starostové obcí. „Měřili jsme všude – od kasáren, přes obecní úřad až po domov s pečovatelskou službou, mateřskou školu atd., podle toho, jak si občané a starostové určili. Měřili jsme ve 14 vesnicích. Na 18 místech byla hodnota vyzařování menší než 0,5 Wattu na metr čtvereční a na 8 měřených místech méně než 0,8 Wattu na metr čtvereční. Někde jsme se dostali až k hodnotě 0,1 Wattu. Pro srovnání – mobilní telefon může dosahovat až 2 W na metr čtvereční.“ řekl Komárek.

Uvedení radaru do ostrého provozu

 

Radar, který je stále  ve zkušebním provozu bude uveden do řádného provozu v listopadu letošního roku, pokud bude vše v pořádku.To bude také další termín, kdy se znovu sejdou starostové s hejtmanem, představiteli armády a dalších institucí.

Doporučení starosty obce Hostěrádky-Rešov

 

Starostové, stejně jako hejtman, vyjádřili během dnešního jednání spokojenost s dosavadními kroky i s věcným jednáním. Starosta Hostěrádek-Rešova Jan Vosmek doporučil, aby armáda  vysadila kolem radaru vhodnou zeleň a došlo tak k estetické úpravě radaru a jeho okolí.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Jednání o radaru